11 nemme og konkrette råd til din musikalske livestreaming.
1. Få det til at se godt ud.
Lys, lys og lys er alfa omega indenfor videoproduktion, og det samme gælder live streaming. En nem og gratis måde at få flot lys på er at sætte sig foran store naturlige og bløde lyskilder – det er foran et stort vindue, under et træ og generelt steder hvor man undgår direkte sollys. Vær kreativ med det lys du har, og vær ikke bange for at slæbe alle lamperne ind i stuen og begynd at lege med lyset. Husk også at undgå små mønstre eller striber på dit tøj som kan give problemer på billedet.
2. Interager med dit publikum.
En live stream giver dig en fantastisk chance for at komme tættere på dit publikum end du normalt kan – endda tættere end til en koncert. Snak til dem, svar på deres kommentarer, lad dem komme med forespørgsler – vær kreativ her, det er din chance for at knytte tættere bånd til dine seere.
3. Byg en visuel identitet.
Lav dit eget brand på streamen som gør det nemt at genkende dig og som giver seeren et førstehåndsindtryk, der afspejler hvem du er. Din visuelle identitet kan nemt bygges op i streamingsoftware såsom Streamlabs OBS.
4. Fortæl verden at du streamer.
Kun et fåtal går til koncert uden at have planlagt det – det samme gælder din live streamede koncert. Spred budskabet om din stream, gerne på flere kilder og flere gange op til koncerten. Her har du chancen for at skabe opmærksomhed omkring den og lægge grundlaget for interaktionen under din stream!
5. Vær dit eget warm-up band.
Inden du går live kan du minde folk om din stream og fortælle dem, at de er det rigtige sted ved at være dit eget warm-up band. Start din stream 10-15 minutter før og fortæl med et billede eller en video at koncerten snart starter. Læg din musik på som baggrundsmusik eller vis nogle af dine tidligere videoer imens folk venter.
6. Få det til at lyde godt!
Lyden må være den vigtigste del af enhver koncert. Sørg for at du præsenterer din musik på bedste vis ved at sætte mikrofoner op. Fortrinsvist igennem et lydkort til din computer – men ellers på din telefon. Det øger din produktionsværdi markant og dine chancer for flere seere.
7. Optimer din computer eller telefon.
Du kan optimere din computer og smartphone på en række områder for at din stream kører bedst muligt. Check din internethastighed og sæt gerne et Ethernet kabel i din computer. Det sikrer en stabil forbindelse, som ikke forstyrres, når overboens knægt tænder for sin fjernstyrede bil. Sluk baggrundsprogrammer såsom Dropbox/Google Drev/Windows Update både på telefon og computer og sørg for at alle notifikationer er slået fra.
8. Sync din lyd og dit billede.
Det er essentielt at din lyd og dit billede passer sammen. Afspiller du din lyd igennem et lydkort, og ikke direkte fra dit kamera eller telefon, kan der opstå et mismatch i billede og lyd. Det kan nemt fikses ved at afspille en ”Audio Video Sync Test” (Google er din ven her) under din stream test, og derefter tilføje en delay på lyden indtil lyd og billede matcher. I Streamlabs OBS gøres det nemt ved at trykke på tandhjulet under ”Mixer” og tilføje delay under ”Sync Offset (ms)”.
9. Test, test og test igen.
Det hele skal køre når du har fortalt familie, venner og fans, at du streamer din livs koncert i aften. En hakkende stream som slukker halvvejs gør hverken dig eller dine seere glade. Derfor… test hele dit setup inden du går live og så test det lige igen. Det gøres nemt, ved at lave en stream som kun du kan se, ved at ændre synligheden til ”Kun mig” eller ”Privat” på hhv. Facebook og YouTube.
10. Streaming med din smartphone er okay, men ikke i sig selv.
Vi kender alle til de smukt lydende mobiloptagelser, som man får tilsendt kl. 2 om natten fra den forreste pit ved Orange Scene på Roskilde Festival… Eller måske ikke. Din smartphone har et fint kamera, men lyden halter stadigvæk efter. Hvis du kun vil bruge mobilen til din stream, så sørg for at sætte en mikrofon på. Du får stadigvæk ikke den bedste lyd, men det vil lyde milevidt bedre end telefonen alene.
11. Vær opmærksom ved streaming til YouTube.
Vil du streame til YouTube skal du godkendes som live streamer, senest 24 timer inden du går live. Det gøres ved at logge på YouTube, trykke ”Gå Live” og følge processen som er meget lige til.
Quickstart guide til nem streaming på telefonen
Sæt en mikrofon på din smartphone – røde har et fint udvalg i flere prisklasser – og følg ovenstående råd. Find en lokation uden larm, sæt din telefon på et stativ og begynd din stream direkte til Facebook eller YouTube.
Quickstart guide til nem streaming på computeren
Sæt et webcam og et lydkort med din mikrofon(er) til din computer. Du kan vælge allerede her at gå live på f.eks. Facebook ved at vælge lydkort og webcam som din lydkilde og dit videoinput i Facebook Live, men jeg anbefaler at gå en smule dybere. Download herefter en streaming software – Streamlabs OBS er nemt og gratis – og tilføj dit webcam og lydkort som hhv. video- og lyd-kilder. I Streamlabs OBS har du nu mulighed for at bygge din visuelle identitet med diverse titler og grafikker på skærmen. Det er forholdsvis nemt og YouTube er din ven.
Vesthammer Visuals – Livestreaming i København
Virker det uoverskueligt, selv at skulle i gang med at livestreame? Eller vil du have den absolut bedste video, lyd og kvalitet? Så hjælper vi dig gerne med at livestreame din koncert, konference, præsentation for virksomheden eller andet.
Hos Vesthammer Visuals har vi nemlig stor erfaring med streaming af både store og små events, musikalske eller ej. Vi livestreamer som udgangspunkt på Sjælland, men livestreaming i København har udgjort størstedelen af vores kundebase indtil nu.
Vesthammer Visuals har bl.a. livestreamet for BMW, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Dansk Musiker Forbund, Hillerød Musik & Teater, Nærum Kommune, Bain & Company og mange flere.